dimarts, 6 de novembre del 2012

La importància de conèixer els trastorns de conducta



Un trastorn de conducta és una transgressió de les normes que regulen les relacions entre les persones en qualsevol context, i fa que les persones que les pateixen siguin més antisocials. En el cas dels més petits fa que no es puguin relacionar amb els seus companys amb naturalitat i que no puguin seguir com la resta el ritme de classe. A més, pot fer que la resta de nens i nenes o de professors tractin als que les pateixen de forma desigual. Tot plegat ens fa adonar que és important que els educadors socials tinguem en compte aquests trastorns i saber com ajudar als que els pateixen.

Dels estudis sobre els trastorns de conducta que va fer al 1998 Agüero, A se'n desprèn que els trastorns de conducta en l'adultesa s'originen molt sovint en la infància(1) . L'autor també assenyala que molts d'aquests trastorns es produeixen fruit dels "anomenats ambients de desavantatge social crònicament mantinguda". En aquest estudi l'autor també diu que hi ha un nexe d'unió entre les patologies dissocials infantils i els trastorns de personalitats dels adults

Tot plegat deixa ben clar que cal prevenir els factors de risc dels trastorns alimentaris amb la mainada. Però  és igual d'important fer un tractament molt correcte d'aquells trastorns que ja hagin aparegut. Això evitarà que aquests trastorns condicionin tota la vida dels que les pateixen.

En aquest bloc pretenc fer un decàleg per tal que els educadors socials, alhora de fer aquesta tasca, puguem treballar en aquesta direcció des d'un bon coneixement de la matèria. Cal que els educadors socials sapiguem distingir els diferents trastorns i que puguem acompanyar als que les pateixen sent molt  sensibles a les seves necessitats concretes. Com a professionals podrem ajudar molt a les persones que les pateixen si tenim en compte el que aquest bloc recull.


1. A. Agüero Juan (1998) El trastorno de conducta en la infancia como precursor del trastorno antisocial del adulto. Estudios de seguimiento a medio y largo plazo. Necesidad de programas preventivos. Hospital Clínico de Valencia; Valencia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada